З чого складається геліосистема?

5 червня 2019

Сонячна система складається з:
- сонячних колекторів. Колектори можуть бути вакуумними (трубчастими), плоскими та гібридними.
- Бака-акумулятора. Колектор найчастіше продукує тепло тоді коли споживач його не потребує в такій кількості тобто в день. А теплу воду найчастіше використовуємо після полудня у вечірній час і ранком. Тому щоб мати змогу використати те тепло що було продуковане в денний час доби потрібно встановити бак-акумулятор.
Теплоносія (пропіленгліколя або води). Головне завдання теплоносія це передача тепла з колекторів до баку-акумулятора. Баки-акумулятори можуть бути з одним, двома чи без теплообмінника. Зазвичай об’єм бака-акумулятора повинен розраховуватись з пропорцією більшою чим 1до1. Тобто, щоб був певний запас гарячої води, який можна було б використати, наприклад коли день видався хмарним, або навпаки коли сонячні дні і колектори добре розігрівають ємність то будемо мати більшу ємність для скидання тепла.
- Трубопровід. Довжина трубопроводів має бути мінімальною, в даному випадку теплові втрати розігрітого теплоносія будуть теж мінімальними. Трубопровід потрібно добре ізолювати матеріалами, що витримують високу температуру і добре захищають від теплових втрат. Ідеально підходить для даних робіт спеціально розроблений трубопровід NanoFlex, з спеціальним наноматеріалом, що виробляється в США.
- Насосна група. Насосну групу потрібно вибирати в залежності від кількості сонячних колекторів, довжини та ширини трубопроводів. Головне, щоб насосна група була якісною і надійною, адже від її роботи залежить робота усієї системи, це так зване серце системи, що перекачує теплоносій з колектора до бака-акумулятора і в зворотному напрямку.
Сонячного контролера. Контролер виконує роль головного мозку, що керує системою в цілому. Він дає команду на насос, щоб той прокачував теплоносій, або навпаки виключався. Сонячний контролер пов'язаний з сонячним колектором, баком-накопичувачем та насосною групою. Коли температура теплоносія в колекторі підіймається, контролер дає команду на насос, щоб прокачати тепло з колектора до бака-накопичувача.
- Розширювальний бачок. Бачок створює тиск в системі, а також «бере на себе» надлишок розігрітого теплоносія. Цим самим зберігаючи систему від можливості розірвання трубопроводів чи інших елементів системи. Також в системі обов’язкова наявність зривного клапану. При збільшені температури в системі (Н.: довга стагнація системи) теплоносій розширюється, а також утворюється пара, це призводить до збільшення тиску в системі. Коли розширювальний бачок вже не в змозі буде компенсувати зростаючий тиск то тоді спрацює клапан і надлишок теплоносія вийде на зовнішнє середовище, що призведе до падіння рівня тиску.

Рис.1. Схема роботи сонячної геліотермальної станції.

1.Сонячні колектори.

2. Рама

3. Повітрявідвідний клапан.

4. Насосна група.

5. Бак-накопичувач.

6. Розширювальний бачок.

7. Термозмішувальний клапан.

8. З'єднувач NanoFlex

9. Контролер.

10. Теплоносій

Популярна продукція