Що впливає на ефективну роботу сонячного колектора?

5 червня 2019

Робота сонячного колектора залежить головним чином від орієнтації в просторі. Так колектор, що розміщений на південний напрямок буде поглинати більше сонячної енергії ніж колектор розміщений з відхиленням від південного напрямку.

Колектор плоский може бути відхилений максимум на 15° на захід чи на схід, тоді його ефективність роботи знизиться мінімально. Якщо відхилення є більшим то площа колекторного поля мусить бути збільшене.

Якщо покрівля будинку має не зовсім сприятливе розташування (тобто не на південь) то краще в такому випадку використовувати колектори з вакуумними трубками, які мають більший допуск відхилення. 

Продуктивна робота колектора залежить також від кута нахилу колектора до горизонту. Найкращий результат будемо мати коли сонячне проміння буде падати просто на поглинальну поверхню колектора. Враховуючи те що положення Сонця змінюється протягом року то і оптимальний кут нахилу буде змінюватись. Літом наприклад оптимальний кут 35°, а взимку 55°. Колектори які мають працювати тільки літом можна розміщувати під кутом 30°, а колектори, що мають працювати протягом всього року, розміщують під кутом 45°.

Кількість отриманої через колектор енергії залежить також від місця монтажу. Колектори, що розміщуються на землі (при умові прямого сонячного попадання) поглинають більше сонячної енергії так як вони ще поглинають проміння, що відбилося від прилеглих будинків чи споруд.

Нажаль є чинник, що зменшує ефективність роботи колектора. Пил – шкодить найбільше плоским колекторам, коли осідає на його поверхні. Частина сонячного проміння в такому разі відбивається і поглинається дрібними частками пилу, що призводить до зменшення ефективності роботи колектора в цілому. Поверхню колектора потрібно мити хоча б раз на рік. Якщо цього не робити то ефективність роботи плоского колектора може спасти навіть до 30% в залежності від ступеня забрудненості.

Популярна продукція